Agonija oko preregistracije RSBiH neće uskoro biti okončana!

Kada je 8. februara u Banjoj Luci donijeta odluka da se formira Rukometni savez Federacije BiH, što je prvi korak ka preregistraciji krovne kuće bh. rukometa, činilo se da će rukomet u BiH  izaći iz krize i višemjesečne agonije.

I osnovan je RSFBiH 19. marta u Mostaru, ali ništa se više nije promijenilo, posebno nakon što su RS u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i RS Srednjobosanskog kantona objavili da je Federalni savez nelegalno formiran. Tu ipak nema istine, jer je sve urađeno po zakonu, ali pomenutim kantonalnim savezima smeta što je dio RSFBiH i RS Herceg-Bosne. Koliko god nekom smetao savez s takvim imenom, zakonski je ovaj savez legalan i kao takav predstavlja veliki broj klubova.

Pomenutim savezima smeta i što se odluke u RSFBiH donose po paritetu i ravnopravnosti iako više ima bošnjačkih klubova, nego hrvatskih. Ali, takav model funkcionisanja donio je Izvršni odbor RSBiH, a upravo takav model je odgovarajući Ustavu BiH.

Kako se RSFBiH nije registrovao, tako nije moguće napraviti Skupštinu državnog Saveza, kao ni preregistraciju, a, naravno, najviše ispašta državna reprezentacija.
A selekciju BiH u maju očekuju kvalifikacioni mečevi protiv Finske, a 3. maja bh rukometaši bi trebali biti u avionu za Helsinski, ali i to je sada dovedeno u pitanje. Kako RSBiH nema siguran izvor finansiranja i kako je Poreska uprava Federacije BiH blokirala račune ove kuće dok se ne obavi preregistracija i dok RSBiH ne uđe u fiskalni sistem, onda sponzori ne mogu uplaćivati novac.

Podsjećamo da je selektor bh. reprezentacije Bilal Šuman u novembru iz svog džepa platio avionske karte za Španiju, a sada je platio i rezervacije za Finsku. Šuman je uplatio oko 2.500 KM, a kako je vremena sve manje, trebalo je aviokompaniji uplatiti i drugu ratu, a i to je ponovo učinio selektor.

S obzirom na to da je neizvjesno da li će se preregistracija RSBiH izvršiti do početka maja, onda je izvjesno da će vjerovatno Šuman platiti i ostatak novca za karte, a ako on to ne učini, onda je gotovo sigurno da BiH neće putovati u Finsku na, vjerovatno, najvažniji meč u kvalifikacijama, koji može biti prekretnica nakon dva poraza od Španije i Austrije.
U Savezu nema novca, a još ako se ispostavi tačnim da je dug krovne kuće bh. rukometa preko dva i po miliona maraka, onda je katanac na vrata RSBiH neizbježan. To u principu i znači da se gasi rukomet u BiH, i više neće biti rukometne reprezetnacije.

“oslobođenje.ba”