Bojan Vujanović, arbitar iz Gradiške, glavna je tema svih fudbalskih priča u Srpskoj! Nažalost, ne po dobrom, već po cirkusu koji uporno iz kola u kola propagira na terenima drugoligaškog Zapada.

Poslednji cirkus viđen je u Novom Gradu, na meču Sloboda – Ljubić (3:0). Bilo je tamo svega, i prekida koji je trajao 15-ak minuta, ubjeđivanja gostiju iz Prnjavora da se “vrate na teren i igraju, jer rezultat mora biti takav”. Kada bi opisivali sve ono što je Vujanović u poslednje dvije godine “dosudio i presudio”, trebao bi nam novi prostor za memoriju, jer toliko toga je lošeg uradio, da se i sam sebe vjerovatno stidi. Za njegove emocije ćemo lako, ali prosto je neshvatljivo da na sve te lakrdije Sudijska komisija FSRS ostaje nijema, i iz kola u kolo delegia ga na najvažnije utakmice. Podugačak je spisak klubova koji su osjetili Vujanovića na svojoj koži….Sada Ljubić, ranije Vranjak, Ozren, Polet, Alfa Modriča……

Vujanović ima i zloglasni nadimak koji ledi krv u žilama “doktor”, ali njega nije zaradio na fudbalskim terenima, već kao doktor internista, i to prema pričama vrlo uspješan, za razliku od zelenog tepiha. Takođe, omiljen je lik u društvu, za njega niko nema šta reći, u privatnom životu, i često ga i najbliži savjetovali da “batali” pištaljku, jer svi znaju da (ne)zna, ali tvrdoglavost mu je došla glave, jer sada je numero uno, ali u negativnom konekstu. Postao je sinonim zla, “doktor Mengele”, ali na fudbalskim terenima.

Dobro upućeni tvrde da je ljubimac Mile Kovačevića, i da ga je on odvrtio od ideje da baci pištaljku, gurajući ga prema vrhu, iako obojica znaju da je miljama daleko od prosječnog arbitra. Valjda i na taj način Kovačević pokazuje autoritet “ja mogu sve, pa i da mi sudi onaj ko ne zna, i da uvijek prođe nekažnjeno, jer ja tako hoću”.

Javna je tajna da će Vujanović biti glavni sudija meča u Brodu, između Poleta i Slobode (kakve li slučajnosti). Iako još uvijek kolo nije žrijebano, kao što ni naše pisanje neće ništa promjeniti, Vujanović će napraviti još jedan cirkus, kako bi novljani došli do toliko željenog boda. A, svi znaju, pa i sami prvotimci Slobode, da oni bez Vujanovića i njemu sličnih ne mogu ni hrkljuš ekipu pobijediti, toliko su fudbalski potkovani…..Međutim, potkuje ih Bojan Vujanović.

I dok, je takvih, nema razloga da očekujemo bolje….Mi samo možemo poručiti, Bojane, poslušaj svoju raju i baci pištaljku, u životu ima i ljepših stvari…..