Svečano je danas bilo u Republici Srpskoj, koja slavi svoj 26. rođendan! Predsjednik RS Milorad Dodik imao je pune ruke posla, a tokom dana podjelio je i 44 odlikovanja.

Idemo redom…..

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država, kao i za izuzetan doprinos u afirmaciji i poslijeratnom razvoju Srpske.

Povodom Dana Republike, Dodik je Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnca Kristijana Štrahea za naročite zasluge u razvijanju i učrvšćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te proslavljeni režiser Emir Kusturica za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, te za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Srpske.

Za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Republike Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, Dodik je Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrenim vijencem odlikovao zamjenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa.

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda, za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođanje Republike Srpske, Dodik je posthumno odlikovao komandanta specijalne brigade “Panteri” iz Bijeljine Ljubišu Savića Mauzera.

Ordenom časti sa zlatnim zracima Dodik je odlikovao hirurga, osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Za priznat višegodišnji javni rad i rezultate u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kojim se doprinosi razvoju Srpske, Dodik je Ordenom Njegoša prvog reda odlikovao direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladena Milića.

Za priznat višegodišnji javni rad i rezultate na polju javne djelatnosti u poslijeratnom razvoju, Ordenom Njegoša prvog reda postuhomno je odlikovan zamjenik gradonačelnika grada Prijedora i poslanik Narodne skupštine Drago Tadić.

Za izuzetan rad koji je zasnovan na očuvanju tradicije, kulturne i duhovne baštine, Dodik je Ordenom Njegoša drugog reda odlikovao Kulturno-umjetničko društvo “Slavko Mandić” iz Laktaša i Ženski kamerni hor “Banjalučanke”.

Ordenom Njegoša trećeg reda Dodik je odlikovao Savez slijepih Republike Srpske za priznat rad i posebne zasluge na polju javne djelatnosti i humanitarne aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i jačanju ugleda Republike Srpske.

Za priznati rad i zasluge kojima se doprinosi razvijanju kulturnih i duhovnih veza između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju, Dodik je Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovao književnika iz Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Pištala.

Ordenom krsta milosrđa za posebne zasluge u organizovanju i sprovođenju humanitarnih aktivnosti i projekata pomoći socijalno ugroženim višečlanim srpskim porodicama širom Balkana, kao i za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu, kao i liječenju pacijenata sa područja Srpske, odlikovani su Humanitarna organizaciju Srbi za Srbe iz Beograda, hirurg Nikica Grubor iz Kliničkog centra Srbije, odjeljenski ljekar Gordana Bukara Radujković iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Srpske i šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC-a Jelica Predojević Samardžić.

Medaljom zasluga za narod za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kao i vrhunska dostignuća u oblasti sporta i obrazovanja, kojim se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, odlikovani su Savez Srba u Rumuniji, Srpski savez u Švedskoj, Udruženje građana “Prijatelji Ilijaša” iz Bijeljine i Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” iz Banjaluke.

Istom medaljom odlikovani su i Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke, Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licim Republike Srpske “MeNeRaLi”, Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice” iz Banjaluke, Atletski klub “Borac” Banjaluka, Fondaciju misije Haljard iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dodik je medaljom zasluga za narod odlikovao i savjetnika u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije Gojka Radića, višestruke davaoce krvi Leonarda Ivaniševića iz Prijedora, Mirka Maleševića iz Gradiške, te Dragomira Šarenca iz Bileće.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su najbolji student u istoriji Ekonomskog fakulteta Banjaluka Jelica Rastoka, najbolji mladi istraživač prvog ciklusa studija Aleksandra Drinić iz Prijedora, najbolji mladi istraživač drugog ciklusa studija Petar Golijanin iz Trnova, najbolji mladi istraživač trećeg ciklusa studija Željko Stević iz Doboja.

Dodik je Medaljom zasluga za narod olikovao i učenicu Nedu Simić iz Modriče, za osvojeno prvo mjesto u Japanu za esej “Učenje kroz prirodu”, svjetskog prvaka veterana u džudou Milanka Mučibabića, najboljeg sportistu Republike Srpske u 2017. godini Anu Gajić iz Gacka, svjetskog prvaka u džudou Nemanju Majdova iz Istočnog Sarajeva, najbolju atletičarku u 2017. godini Mladenu Petrušić iz Sokolca, autora knjiga “Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest” i “Taci” Snježanu Gajić iz Banjaluke, te čovjeka koji u sebi nosi “osam srca”,  Zorana Mijića iz Kozarske Dubice.