U  ravnom i plodnom Lijevču polju na kilometar – dva od  Vrbasa smješteno je laktaško selo Kosijerovo. Jedno od prezimena starosjedioca ovog sela su Karapetrovići, poznati po čestitim domaćinima i vrijednim ljudima.Tako danas  naslednik čestitih predaka Ranko čuva i unapređuje imanje  svojih predaka. Ranko je inače dugo godina bio uspješan  političar a danas je načelnik opštine Laktaši.Izabrao ga narod koji mu vjeruje i cijeni ga jer je svojim dogogodišnjim radom zaslužio povjerenje svojih sugrađana.

Sa Rankom pričamo u dvorištu  njegove  prelijepe kuće čije dvorište je uređena tako lijepo da bi na svakom takmičenju bilo konkurencija onim dvorištima koja se jednostavno moraju nagraditi.Sve lijepo uređeno, a dominira  jedno veliko stablo razgranate  kruške, vidi se da je davnoi posađeno, jer je visoko izraslo i razgranato , pa nekako izgleda da je oko njega sve manje i sitnije jer se krije u njegovoj sjeni.

Ovo je Đedova kruška, tako je zovemo, a ona to i jest, jer ju je posadio moj đed. Ne znam vrijeme kada je posađena, ali znam da je to bilo davno.Ona je još u snazi, na njoj svake druge godine rodi 700- 800 kilograma slatkih plodova, koji nas obraduju. Inače je petrovka ili ječmenjača kako se u narodu zove, a zrije odmah na početku ljeta, malo poslije trešanja. Moj đed, to jest  otac moje majke Mirko Štrkić , čije je imanje odmah preko ograde, imao je i najbolji vinograd,  to su mi pričali stariji, on je posadio ovu krušku.U pomen na đeda ja od nje proizvodim rakiju koju sam i nazvao „Đedova kruška“, a oni koji su je kušali kažu da je nešto posebno, prekrasne arome i ukusa koji na starinu podsjeća, a na đedovinu miriše. Jako sam ponosan na tu rakiju, imam i drugih voćaka i vinove loze, ali kruška je kruna u nisci bisera na mom imanju –   sa neskrivenim ponosom priča Ranko a sa lica mu ne silazi onaj osmijeh sreće.

Ranko priča da neki nisu vjerovali da samo jedno stablo može dati 700-800 kilograma plodova pa su dolazili da se  lično uvjere, a kroz smijeh kaže, a sigurno više da probaju čuvenu „Đedovu krušku“, koje je ponos ovog imanja.

Zasadio sam vinograd jer su mi moji stari pričali da je nekada ovdje sve bilo pod vinovom lozom. Zadovoljan sam i njegovim rodom, imam vina i rakije grozdovače ovako za sebe i prijatelje koji su česti i uvijek dobrodošli – priča Ranko i nudi nas vinom i rakijom.

I vaš reporter je sa čuđenjem posmatrao veliko stablo kruške koje je i ove godine obilno donijelo plodove imao je  priliku da se lično uvjeri u visoki kvalitet  te čuvene rakije koja je svojevrsni spomenik i zahvalnost davno preminulom đedu što krušku posadi .

Lijepe su te priče koje govore o ljudskoj čestitosti o čuvanju starina, o poštovanju onih koji poštovanje zaslužuju ali toga je nažalost sve manje, jer u ovim novim vremenima ni stari sistem vrijednosti nije bas u modi. Ali ovakve priče i imaju svrhu da podsjete na ono što je bilo i što je nama u nasleđe ostavljeno da ga sačuvamo i unucima predamo kao blago koje je dio naše kulture.

Vidosav Đurđević