Govoreći o novom formatu takmičenja sa deset klubova, strateg prvoligaša sa banjalučkog “Predgrađa” Zoran Ćurguz  oštro je kritikovao čelnike FSRS, rekavši da ovakav sistem ne dozvoljava mladim igračima da se razvijaju i dokazuju.

– Moj klub, Željezničar, bio je protiv skraćenja lige i svoj stav smo jasno iznijeli. Po našem mišljenju, drugi stepen takmičenja, što Prva liga RS svakako jeste, treba da bude razvojnog karaktera u kojem bi se i klubovi i fudbaleri razvijali bez bilo kakvog pritiska. Premijer liga BiH može da ima deset ekipa, dva ili tri kluba se bore za titulu, isto toliko za Evropu, a ostali za opstanak i imate interesantno takmičenje od početka do kraja. Međutim, u Prvoj ligi RS to nije slučaj, a nije ni sa podjelom lige na borbu za titulu i opstanak. Prošle sezone rano smo osigurali svoj status i realno nije više ni trebalo da igramo. Uspjeli smo da nađemo motiv, prije svega sportski, i dogurali smo do kraja. Ali, takav sistem takmičenja ne dozvoljava prostor da se mladim igračima pruži šansa za dokazivanje – rekao je Ćurguz.

Naveo je da njegova ekipa ima samo mlade igrače, dok je ostalima to uskraćeno.

– Potrebno je osvojiti bodove, obezbijediti status, a za to služe iskusni fudbaleri. Nažalost, upornim skraćivanjem lige izgubili smo centre kao što su Trebinje, Doboj, Foča, Zvornik… Pogledajte Prvu ligu FBiH, tamo je 16 ekipa, a kvalitet je daleko iznad ovog našeg. Moramo se upitati zašto je to tako – kategoričan je Ćurguz.

“Glas Srpske”