Kada kupujete crni hjleb, da li ste sigurni da ste zaista kupili kvalitetan crni hljeb.Zašto on, uprkos tome što bi trebalo da bude zdraviji od bijelog, danas nema istu nutritivnu vrijednost kao što je imao nekada, Otkrivamo vam kakve razlike postoje u tipovima brašna, ali i u postupku dobijanja pravog, kvalitetnog crnog brašna.

Da li je svaki crni hljeb zaista „crn“?

Trend kupovine crnog ili ražanog hleba sve je popularniji, naročito među kupcima koji vode računa o pravilnoj i zdravoj ishrani. A da li je svaki crni hljeb zaista „crn“?

Takav hljeb trebalo bi da bude napravljen od cijelih pšeničnih ili ražanih zrna koja su dobro prečišćena. Korovska sjemena, orodice, strana tijela i slično trebalo bi da najpre budu odvojena mlinski, jer je površinski dio zrna veoma sklon nakupljanju plesni, bakterija i mikroorganizama koji potiču sa polja.

Hjleb sa karamelom

Sa povećanjem broja kupaca crnog hjeba raste i broj anonimnih pekara, koje su sve bolje upoznate sa metodama i načinima bojenja hljeba. I istina je, umesto cijelog, kvalitetnog i dobro očišćenog zrna neuporedivo je i lakše i jeftinije hljeb mijesiti sa raznim vještačkim dodacima za boju ili, još jednostavnije – sa dodatkom kafe, kakaoa, pa čak i crvenog vina. Naravno, lošeg crvenog vina.

Kako da se uvjerite da ste kupili crni hljeb

Pravi crni hljeb je, kako se kaže u pekarskom žargonu, slabo razvijen, odnosno, male je zapremine i sa malim porama, čak se nekad teže i guta, jer sadrži celulozu i vlakna koja grebu grlo. Na kraju, ako ni ovako ne možete da prepoznate pravi, kvalitetan crni hljeb, pokušajte trik sa vodom. Stavite u vodu komad iz sredine crnog hjleba. Ako hljeb pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen. U tom slučaju, sledeći put kada kupujete hleb, razmislite da li treba da promijenite pekaru.

Vidosav Đurđević