U naselju Novakovići u Dervišima njegovo visoko preisveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva  eparhije na Prepodobnog Simeona persijskog osvještao je temelje nove crkve,  koji pripada  Srpskoj pravoslavnoj opštini Lazarevo.

Svečanosti koja je priređena u čast osvećenja temelja se odazvao veliki broj građana koji su sa nestrpljenjem očekivali da se u ovom naselju počne graditi crkva,  a već tri godine je na mjestu gradnje bio postavljen krst, i mali pomoćni objekat  kod  kojeg se  spaljivao badhjak  na badnji dan.

– Ovo je dvadeset šesta crkva na svjererno-istočnoj kapiji grada Banjaluke, a njoj momentalno pripada oko 600 domaćinstava. Kumovi  temelja ovog hrama koji će biti posveć a rođenjuPresvete bogorodice, su Milan i Smiljka Plavšići sa porodicom, a inače su vladnici građevinskog preduzeća „Vranic“a  čiji je sjedište odmah uz crkvu koja se gradi. Kumstvu se pridružio i  vlasnik betonare „Binsi“ Borko Radinković koji nije parohijan ove parohije, a već je i ranije bio  veliki priložnik izgradnji hramova širom eparhije banjalučke.  Moramo naglasiti da se veliki broj mojih parohijana  odazvao  molbi da se pomogne izgradnja ovog hrama i oni su na taj način pokazali da za njim postoji nasušna potrebe – rekao je jerej sveštenik Dragan Slijepčević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Danas smo svi sretni i presrećni, jer evo konačno osvještavamo hram u svom  naselju. Već dugo se ukazuje potreba za ovakvim hramom, jer naročito mi stariji nećemo morati ići daleko da bi prisustvovali bogosluženjima, ja lično sam vrlo, vrlo srećan. Trebaju nam hramovi, vidite da se nam narod umanjuje i nestaje, moramo se okupljati na ovakvim mjestima da se uzdignemo iznad svih zla koje se šire diljem  ovog ludog svijeta – rekao je Stanko Kalkan, koji je narodnom nošnjom privukao pažnju prisutnih, a inače kaže da je rođen u selu Dragnić podovi kod Šipova, a svoj radni vijek je proveo radeći u Zapadnoj Evropi .

– Evo i mi stanovnici Novakovića dočekasmo da osvještamo temelje svog hrama, dugo smo o tome maštali,  a danas smo i sretni i ponosni. Vjerujemo da će ovaj hram biti naše mjesto sabornosti i da ćemo se u njemu okupljati, a to nam je svima potrebno jer se kao ljudi sve više otuđujemo – kaže Milosav Mišo Živković ,jedan od građana koji je od organizacionog odbora dobio zadakat da se brine oko prihvata i  smještaja gostiju.

Po završetku osvećenja priređen je zajednički ručak ljubavi za sve koji su došli na ovu veliku svečanost.

V. Đurđević