Specijalni autobus za pomoć beskućnicima od decembra bi trebalo da bude na ulicama Beograda, najavljeno je iz humanitarne organizacije “Adra”.
Beskućnici će u autobusu moći da se okupaju, ošišaju, operu veš, koriste toalet i da se posavjetuju sa socijalnim radnikom.

Ideju za takozvani “Drumo dom” pokrenula je humanitarna organizacija “Adra”, a namijenjen je ljudima koji žive na ulicama Beograda ili u izuzetno nehumanim uslovima. Procjenjuje se da ih je između 3.000 i 5.000, prenose beogradski mediji.

Direktor nacionalne kancelarije humanitarne organizacije “Adra” Igor Mitrović rekao je da je ideja da autobus u toku dana obiđe više lokacija na kojima se nalaze beskućnici.

Mitrović je pozvao građane i preduzeća da podrže “Drumo dom” da bi ljudi, koji žive kao beskućnici, mogli da povrate minimum dostojanstva i dobiju šansu za humaniji život.

On je naglasio da i u drugim gradovima Srbije ima interesovanja za ovaj projekat, ali da je cilj da on zaživi u Beogradu.

“Logistički je komplikovano da istovremeno pokrećemo i u drugim gradovima, budući da bi nam bilo potrebno još jedno vozilo. Ali, ako bude dobar odziv kompanija i građana da pomognu u saradnji sa drugim gradovima razmotrićemo i tu mogućnost budući da su svuda velike potrebe”, rekao je Mitrović.

U timu koji će raditi u okviru “Drumo doma” biće volonteri, pedagog, medicinski tehničar, psiholog i vozač autobusa.